فرش مسجد سلطان قابوس

مسجد جامع سلطان قابوس در پایتخت عمان، یعنی شهر مسقط بنا شده است. این مسجد که جزو زیباترین و مجلل‌ترین مساجد دنیا محسوب می‌شود، پس از حدود 6 سال ساخت در سال 2001 میلادی به طور رسمی افتتاح گردید.

اما یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌ها در طراحی داخلی این مکان مجلل، فرش مسجد سلطان قابوس عمان می‌باشد که توسط بافندگان هنرمند و زبده‌ی ایرانی تهیه شده است. این فرش بزرگ پارچه دستباف، دومین قالی بزرگ در دنیا محسوب می‌شود که توجه بازدیدکنندگان و توریست‌ها را به خود جلب کرده است.

ابتدا شما را به دیدن فیلم کوتاهی از فرش بافته شده در مسجد جامع سلطان قابوس دعوت می‌کنیم و سپس در ادامه مشخصات این فرش یکپارچه دستباف عظیم را برایتان شرح خواهیم داد:

پخش ویدیو

وزن و مساحت فرش مسجد سلطان قابوس

تعداد گره‌های کل این فرش بزرگ و یکپارچه تقریبا 1/7 میلیارد گره (یک میلیارد و هفتصد میلیون گره) می‌باشد که اگر این تعداد گره را برای هر سانتی‌متر مربع بخواهیم محاسبه کنیم، چیزی در حدود 35 گره در هر سانتی‌متر مربع می‌شود.

مساحت فرش مسجد سلطان قابوس تقریبا 4347 متر مربع است که به سفارش پادشاه وقت عمان (سلطان قابوس) بافته شده است. ابعاد طول و عرض این قالی زیبا 70/5 متر در 60/9 متر می‌باشد و همچنین وزن آن چیزی در حدود 22 تن است.

اجرای این کار عظیم که توسط شرکت سهامی فرش ایران انجام گرفته است، از سال 1996 آغاز گردید و پس از 3 سال پایان یافت. در بافت این فرش بزرگ پارچه 600 کارگر با یکدیگر همکاری کردند که 500 نفر از آن‌ها فقط بافنده بودند.

این قالی دستباف ایرانی در دسامبر 2000 وارد عمان شد و نصب آن حدود 4 ماه به طول انجامید. این عملیات نصب فرش مسجد که شامل اتصال اجزای مختلف فرش به یکدیگر بود در آوریل 2001 به پایان رسید و هم‌اکنون زینت بخش صحن اصلی این مسجد جامع مجلل در مسقط عمان می‌باشد.

فرش مسجد سلطان قابوس

طرح و رنگ فرش مسجد سلطان قابوس

این قالی بزرگ پارچه دستباف با ترکیبی زیبا از سنت‌های طراحی کاشان، اصفهان و تبریز بافته شده است که آن را جلوه‌ای واقعی از هنر قدیمی قالی‌بافی ایرانی می‌دانند. قابل ذکر است که قسمت مرکزی اين قالی برگرفته از طرح داخلی سقف مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان می‌باشد که البته طرح روی فرش یک کپی دقیق از سقف نیست.

در این طراحی نقوش کوچک‌تر در مرکز چیده شده‌اند و نقوش با اندازه‌ی بزرگ‌تر به بیرون تابیده شده‌اند به طوری‌که شبیه گنبد مقعر است. این امر در واقع گنبد داخلی مسجد جامع سلطان قابوس را منعکس می‌کند، یعنی وقتی فرش در زیر گنبد قرار می‌گیرد تقریباً شبیه بازتاب‌های یکدیگر به نظر می‌رسند.

از 28 رنگ مختلف برای بافت فرش مسجد سلطان قابوس عمان و همچنین برای برجسته سازی عناصر طراحی آن استفاده شده است که بیش‌تر رنگ‌ها از رنگ‌های سنتی گیاهی به دست آمده‌اند.

از ابتدا تا انتهای تولید این فرش یکپارچه، طیف گسترده‌ای از تکنیک‌ها و فرآیندهای خلاقانه برای طراحی، بافت و نصب فرش در محل مورد استفاده قرار گرفته است. جالب اینکه به دلیل نگرانی از احتمال تخلف و کپی‌برداری، سازندگان فرش (شرکت فرش ایران) از حقوق مالکیت معنوی برای تولید و بافت آن استفاده کرده است.

طرح فرش مسجد سلطان قابوس

سایر اطلاعات مسجد جامع سلطان قابوس

مسجد سلطان قابوس عمان از جاذبه‌های توریستی و بسیار زیبای شهر مسقط است که یکی از جذاب‌ترین مساجد جهان به شمار می‌رود. در این مسجد می‌توان ترکیبی از سبک‌های زیبای معماری اسلامی خاورمیانه را مشاهده کرد.

گفتنی است که در زمان افتتاح این بنا، فرش مسجد سلطان قابوس به عنوان بزرگ‌ترین فرش دستباف ایرانی و همچنین لوستر آن به عنوان عظیم‌ترین لوستر کریستال دنیا به شمار می‌رفتند، ولی بعدها کشورهای عربی دیگر نظیر امارات‌ و قطر به این دلیل که از کشور عمان عقب نمانند، سجاده فرشی بزرگ‌تر و نیز لوستری بزرگ‌تر از آن را ساخته و در مساجد خود به کار بردند.

شمای کلی مسجد جامع عمان

مساحت کلی مسجد مسقط تقریبا 416000 مترمربع می‌باشد و درب ورودی اصلی آن سه قوس بلند دارد که در امتداد خط‌های تیره‌رنگ سنگ مرمر کف مسجد قرار گرفته و به مناره‌ی اصلی مسجد سلطان قابوس منتهی می‌گردد.

تمامی مسجد سلطان قابوس به صورت مستطیل شکل بنا شده که در هرگوشه‌ی آن 4 مناره‌ی دیگر با ارتفاع چهل و پنج متر قرار دارد و سیصد هزار تن ماسه سنگ‌های قیمتی در ساخت آن به کار گرفته شده است.

مسجد جامع سلطان قابوس مسقط (Sultan Qaboos Grand Mosque) که ظرفیت بیست هزار نمازگزار را دارد دارای 4 بخش اصلی می‌باشد:

  1. سالن اصلی نمازخانه‌ی مسجد
  2. سالن نماز مخصوص برای بانوان
  3. سالن سخنرانی پیشرفته
  4. کتابخانه‌ی مدرن

 

اگر به کتابخانه‌ی بزرگ این مسجد بروید با حجم بسیار بالایی از کتاب‌های بی‌نظیر یعنی مجموعه‌ای شگرف از بیست هزار جلد کتاب و دفتر مواجه خواهید شد که بسیار جالب توجه است.

بخش دیگری از مسجد مسقط که سالن سخنرانی است برای برگزاری مراسم‌های مختلف در عمان استفاده می‌شود که برای عموم مردم چه بومی و چه خارجی آزاد می‌باشد. برخی از سخنرانی‌های اساتید از کشورهای مسلمان و غیرمسلمان به زبان‌های انگلیسی و عربی انجام می‌شود که معمولاً برای تقویت گفتگوی بین ادیان و کشورهای اسلامی صورت می‌گیرد.

مسجد جامع سلطان قابوس

قوانین بازدید از این مسجد مجلل

مسجد سلطان قابوس مسقط از معدود مساجد کشور عمان است که غیرمسلمانان می‌توانند از شنبه تا پنج‌شنبه‌ی هر هفته و از ساعت 8 صبح تا 11 صبح از این بنای بسیار زیبا به صورت کاملا رایگان دیدن کنند. البته باید قوانین ورود به مسجد سلطان قابوس را رعایت کنند که برخی از این قوانین را در زیر لیست کرده‌ایم:

  • خوردن و یا خوابیدن بر روی فرش مسجد سلطان قابوس ممنوع است.
  • استفاده از موبایل و همچنین ورود کودکان زیر 10 سال به سالن‌های نمازخانه ممنوع می‌باشد.
  • بازدیدکنندگان باید با لباس‌های محجوب باشند و زنان نیز مو و دست خود را بپوشانند.

 

با رعایت کامل موارد بالا می‌توان تجربه‌ای آرام و دلنشین در این مکان زیبا و خارق‌العاده داشته باشید. رفتن به مسجد جامع سلطان قابوس در زمان‌های غیر از ساعت رسمی بازدید نیز وجود دارد زیرا خیلی از گردشگران دوست دارند در زمان غروب خورشید یا هنگام شب از این مسجد با عظمت عکاسی کنند اما دیگر نمی‌توانند به داخل سالن‌های نماز وارد شوند.

نمای داخل مسجد سلطان قابوس

عکس پانوراما فرش مسجد سلطان قابوس

در قسمت پایانی شما را به دیدن عکس پانورامای 360 درجه از نمای داخلی این مسجد زیبا دعوت می‌کنیم؛ جهت دیدن عکس پانوراما به لینک زیر مراجعه فرمایید:

عکس پانوراما مسجد سلطان قابوس عمان

Call Now Buttonتماس بگیرید