مسئولان مسجدها و نمازخانهها و همینطور متولیان اماکن متبرکه و مقدس در هنگام خرید سجاده فرش چندین سؤال برایشان پیش میآید و یکی از مهمترین آنها این است که چگونه فرش سجاده ای بدون پرز خریداری کنند.
دلیل این نگرانی قطعا بهخاطر رفاه حال نمازگزاران و راحتی آنهاست که موقع خواندن نماز، به لباسهایشان پرز نچسبد و از سویی دیگر ممکن است افرادی باشند که به پرز و کرک حساسیت داشته و نتوانند روی قالی پرزدار نماز بخوانند.
شرکت فرش سجاده باف سبحان همواره با این سؤالات از سوی مشتریان روبروست که برهمین اساس تصمیم گرفتیم تا این مسئله را با نوشتن یک مقالهی کامل روشن کنیم؛ با ما همراه باشید!
خصوصیات فرش سجاده ای بدون پرز
پیش از هرچیز باید بگوییم دلیل وجود پرز بر روی فرش ماشینی مسجدی به نوع نخ مورد استفاده در آن مربوط میشود. توجه داشته باشید که در تولید سجاده فرش کاشان، 3 نوع نخ اصلی شامل نخ تار، نخ پود، و نخ خاب با یکدیگر مشارکت دارند. در واقعیت، هر فرش طرح سجاده تشکیل شده از این 3 نوع نخ خواهد بود، اما مهمترین بخش در اینجا نخ خاب یا همان نخ روی قالی میباشد.
اگر فرش سجاده ای بدون پرز میخواهید بخرید باید با انواع جنس نخ خاب آشنا شوید؛ معمولا جنس نخ خاب فرشهای کاشان و مشهد میتواند از 4 جنس مختلف تولید شود: نخ BCF، پلی استر، ورجین، و اکریلیک. هریک از این الیاف دارای عملکرد و همچنین قیمتهای متفاوتی هستند.
تنوع نخها یک مجموعهی گسترده و گوناگون از انتخابها را به خریداران ارائه میدهد و همچنین به مشتریان این امکان را میدهد که سجاده فرشی با خواص موردنظر و بودجهی مناسب برای خود انتخاب کنند.
همین ابتدا باید بگوییم که در میان 4 نوع جنس ذکر شده در بالا، فقط فرش سجاده اکریلیک بهسبب خواص درونی خود دارای پرز میباشد که ازقضا بهترین فرش سجادهای نیز برای مساجد و نمازخانهها محسوب میگردد. دلیل این امر چیست؟
فرش سجاده ای بدون پرز با جنس پلاستیک
جنس نخهای بیسیاف، ورجین و پلی استر همگی خواصی شبیه به پلاستیک دارند و بههمین دلیل پرزی از خود ندارند. همین خاصیت پلاستیکمانند باعث شده تا اماکن مذهبی که توان مالی بالایی ندارند و میخواهند فرش سجاده ای ارزان تهیه کنند، به سراغ سجاده فرش پلی استر و BCF بروند.
درواقع این سه جنس نخ معایب دیگری هم دارند که به برخی از آنها اشاره میکنیم؛ یکی از مسائلی که ممکن است در طی زمان در فرشهایی از این دست بهوجود آید، از دست رفتن نرمی و راحتی اولیهی آن است که در واقعیت، ریشههای فرش مسجد به طور تدریجی فشرده میشوند.
همچنین، از دیگر معایب اصلی فرش سجاده ای بدون پرز پلی استر، حساسیت به حرارت است. BCF و پلی استر به سرعت میتوانند ذوب شوند و آسیبپذیری آنها در برابر حرارت بسیار بالاست. درواقع اگر از فرش نماز جنس پلی استر در نزدیکی منابع حرارتی با دمای بالا استفاده شود، ممکن است دچار آسیب شده یا تغییر شکل دهد.
پس همانطور که متوجه شدید سجاده فرش بدون پرز لزوما از کیفیت خوب و بالایی برخوردار نیست و اتفاقا وجود پرز نشاندهندهی کیفیت خوب فرش مسجدی محرابی خواهد بود که باعث نرمی و راحتی قالی میشود تا افراد نمازگزار آسایش بهتری داشته باشند.
فرش سجاده ای بدون پرز اکریلیک وجود دارد؟
اساسا یکی از نشانههای جنس اکریلیک، پرزدار بودن آن است و اگر شرکتی بگوید فرش جنس اکریلیک آن اصلا پرز نمیدهد، خلاف واقعیت است. راه حل اصلی و معقول این است که به دنبال راههایی بگردیم که این پرز فرش ماشینی سجاده ای را به حداقل برسانیم و تا حدممکن از بین ببریم. این راهکارها را به دو بخش تقسیم میکنیم که یکی وظیفهی کارخانه خواهد بود و دیگری وظیفهی مشتری خریدار.
در این قسمت وظیفهی کارخانهدار برای تولید فرش سجاده ای بدون پرز را توضیح میدهیم؛ کارخانهدار باید از نخهای اکریلیک هیتست شده استفاده کند تا پرزدهی را به حداقل برساند.
فرآیند هیتست کردن، یک مرحلهی اساسی در تولید سجاده فرش نمازخانه و مسجد، پس از ریسندگی است. این فرآیند باعث میشود که فرشها مقاومت بیشتری در برابر حرارت داشته باشند و کیفیت آنها به شکل قابل ملاحظهای ارتقا یابد. علاوه بر این، هیتست کردن باعث میشود که پرزدهی در قالیهای ماشینی به حداقل برسد و فرشها بسیار یکنواختتر به نظر بیایند.
اکثر فرشهای ماشینی با کیفیت بالا مانند 700، 1000 و 1200 شانه هیتست میشوند. یکی از مسائلی که ممکن است مردم در هنگام استفاده از فرش سجاده مسجد تجربه کنند، حساسیت پوستی است. با انجام فرآیند هیتست کردن و کاهش پرزدهی به حداقل، احتمال ایجاد حساسیت پوستی نسبت به آن کاهش مییابد و این به خوشایندتر کردن تجربهی استفاده از قالی کمک میکند.
وظیفه خریدار برای داشتن فرش سجاده ای بدون پرز
برای داشتن یک فرش سجاده ای ماشینی با حداقل پرز، راهکارهای مختلفی داریم. اگرچه کارخانهها تمام تلاشهای لازم را برای کاهش پرزدهی انجام میدهند، اما واقعیت این است که پرز اولیه به هر حال حضور دارد. در زیر به چند روش که خود خریداران محترم جهت کاهش پرزدهی میتوانند انجام دهند، اشاره کردهایم:
یکی از معمولترین روشها برای کاهش پرز در قالی ماشینی، استفاده از جاروهای حصیری است. با نمدار کردن این جاروها و کشیدن آنها بر روی قالی، میتوانید پرزها را به آرامی از سطح آن حذف کنید. این روش را میتوانید به صورت دورهای تکرار کنید تا پرز به حداقل برسد.
روش دیگری که میتوانید امتحان کنید، استفاده از جاروبرقی با درجهی مکش بالاست. با این وسیله نیز میتوانید پرزها را از فرش طرح مسجدی برداشته و سطح آن را به راحتی تمیز کنید. مانند روش اول، این کار را باید به صورت دورهای انجام دهید.
یک روش دیگر برای داشتن فرش سجاده ای بدون پرز، استفاده از دستمال یا فرچهی مخصوص قالی خواهد بود. آن را خیس کرده و سپس به آرامی از راه خاب فرش ماشینی بر روی سطح آن بکشید. این روش نیز به کاهش پرزها کمک میکند.
در کل، اگر نخهای اکریلیک با کیفیت مناسبی در فرشهای سجادهای مورد استفاده قرار گیرند و هیتست شوند، پس از چند هفته رفت و آمد بر روی آن، پرزها به تدریج از بین میروند؛ اصطلاحاً به این پرزها میگوییم پرز اولیه و طبیعی هستند پس جای هیچ نگرانی وجود ندارد.