فرش محرابی برای مسجد

سجاده فرش محرابی کاشان

در بین طرح‌های فرش سجاده ای در ایران، به طور قطع فرش محرابی محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین نوع فرش برای مساجد و نمازخانه‌ها محسوب می‌شود.

در واقع این طرح محرابی که بر روی فرش‌های سجاده‌ای ‌می‌بینید بر گرفته از همان طرح محراب داخل مساجد می‌باشد که به صورت طاق‌نما و قوسی شکل ساخته می‌شود.

محراب یکی از جلوه‌گاه‌های آیینی مذهبی مسلمانان به حساب می‌آید که به صورت مقعر (گودی شکل) ساخته می‌شود و جایگاه پیش‌نماز مسجد برای برپایی نماز جماعت می‌باشد.

نقش‌مایه‌ی اصلی فرش محرابی نیز همان طرح محراب می‌باشد که اطراف آن را با گل‌ها و بوته‌ها و همچنین با سایر اشکال هندسی چون شمسه تزیین می‌کنند که تلفیق فوق‌العاده زیبایی از هنر ایرانی و اسلامی را نمایان می‌سازد.

فرش محرابی برای مسجد

پیش از هر چیز شما را به دیدن فیلم چند ثانیه‌ای زیر دعوت می‌کنیم تا تفاوت‌های موجود بین فرش سجاده محرابی و غیر محرابی را متوجه بشوید:

پخش ویدیو

مقایسه‌ی انواع فرش محرابی

انواع طرح‌های سجاده فرش مسجد که دارای محراب هستند را از نظر میزان نقش‌های به کار رفته در داخل آن نیز می‌توان به 2 دسته‌ی فرش محرابی ساده و فرش محرابی شلوغ (پر نقش و نگار) تقسیم‌بندی کرد.

چند نمونه فرش محرابدار ساده

داخل محراب این نوع فرش‌های سجاده ای معمولا بسیار ساده و بدون هر گونه نقش و نگاری می‌باشد و یا صرفا دارای یک ترنج در وسط محراب است که نمونه‌هایی از آن را در ادامه می‌توانید ببینید:

نمونه فرش محرابی ساده برای مسجد
نمونه سجاده فرش محرابدار ساده
نمونه سجاده فرش محرابی برای مسجد

چند نمونه فرش محرابی شلوغ

در داخل محراب این نوع سجاده فرش‌ها نقش و نگارهای بسیاری از جمله گل و بوته به کار می‌رود که در فرش‌های ایرانی (به خصوص فرش‌های اصیل و دستباف) بسیار مرسوم بوده و به طرح‌های افشان معروف هستند؛ در ادامه سه نمونه‌ی محبوب این فرش‌های طرح محرابی شلوغ را می‌توانید ببینید:

فرش محرابی شلوغ
سجاده فرش محرابی مسجد
فرش محرابدار طرح شلوغ

سجاده محرابی با طرح شمسه

در داخل محراب این نوع از فرش‌های مسجدی طرح‌های شمسه یا نقش و نگارهایی شبیه به میله‌های ضریح دیده می‌شود که فقط مخصوص فرش مساجد و نمازخانه‌ها هستند و در فرش خانگی به کار نمی‌روند (بر خلاف طرح‌های گل و بوته که در فرش‌های خانگی نقش‌مایه‌ی اصلی هستند)؛ در ادامه سه نمونه‌ی معروف این فرش‌های دارای شمسه را می‌توانید ببینید:

فرش سجاده طرح محرابی
سجاده فرش طرح محرابی شمسه ای
سجاده محرابی طرح شمسه

همه‌ی طرح‌های فرش مسجد محرابی

در ادامه همه‌ی طرح‌های فرش محرابی شرکت سبحان (صنایع فرش ثریا کویر کاشان) را با سه رنگ پرفروش در کنار یکدیگر برای شما قرار دادیم تا انتخاب دقیقی داشته باشید.

البته این نکته را در نظر بگیرید که علی‌رغم متنوع بودن طرح‌ها و متناسب بودن آن‌ها با تمامی سلیقه‌ها، باز هم ممکن است شما طرح دیگری مد نظرتان باشد که هیچ نگرانی از این بابت نداشته باشید؛ شرکت ما طراحان خبره‌ای دارد و شما می‌توانید با ارسال عکسی مناسب از طرحتان، آن را به صورت نقشه شده ببینید و با تایید نقشه‌ی نهایی فرش سجاده توسط شما، فرش مسجدتان را خواهیم بافت.

نمونه مساجد با فرش محرابی

چند نمونه از فرش‌های محرابی بافته شده‌ی کارخانه فرش سجاده سبحان را در ادامه می‌توانید ببینید که توسط نصاب شرکت کاملا متناسب با مسجد (فیت مسجد) نصب شده و برش‌ها و دوردوزی‌های لازم برای ستون‌ها انجام گردیده است:

نمونه مسجد با فرش طرح محرابی
نمونه مسجد با فرش محرابی
نمونه فرش محرابی نصب شده در مسجد

مزایا و معایب فرش محرابی

از جمله مزیت‌های فرش مسجد طرح محرابی می‌توان به نظم، ترتیب و فاصله‌ی یکسان بین نمازگزاران اشاره کرد به گونه‌ای که هر یک محراب، فقط برای یک نمازگزار می‌باشد (مثل سجاده نمازهای مخمل و ترمه) و در مقایسه با فرش‌های غیرمحرابی سازماندهی و آراستگی بهتری را در مساجد و نمازخانه‌ها ایجاد می‌کند.

از عیب‌های این نوع سجاده فرش می‌توان گفت که به مقدار خیلی کم، پرتی بیش‌تری در مقایسه با فرش‌های طرح غیرمحرابی دارد؛ هنگام بافت فرش سجاده باید یک طرح محراب به صورت کامل بافته شود (طبق نقشه) ولی ممکن است هنگام نصب، با توجه به ابعاد مسجد یا نمازخانه، مقداری از محراب آخر توسط نصاب برش داده شود که البته معمولا این پرتی‌ها قابل استفاده هستند و می‌توانید در جاهای دیگر مانند راه پله‌ها و یا منبر مساجد استفاده کنید.

محراب نمایی از هنر اسلامی

به نمای طاق در داخل مسجد محراب می‌گویند که نشان‌دهنده‌ی جهت قبله می‌باشد و پیشوای نماز (امام جماعت) هنگام برپایی نماز در آن می‌ایستد. از نظر لغوی، واژه‌ی محراب دارای معانی متعددی است که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به صدر مجلس یا بالای مجلس به عنوان شریف‌ترین جای عبادتگاه اشاره کرد. برخی دیگر نیز بر این باورند که واژه‌ی محراب از ریشه‌ی سه حرفی “حرب” به معنای جنگیدن گرفته شده است؛ از این نظر نیز می‌توان محراب را میدان جنگ دانست که محلی برای جنگیدن انسان با هوای نفس (نفس اماره) و شیطان است.

محراب یک نمونه‌ی بارز و برجسته از هنر و معماری اسلامی است که به عنوان نقش‌مایه‌ی اصلی در بسیاری از آثار اسلامی استفاده می‌شود؛ از جمله‌ی این موارد می‌توان به کاربرد آن در گچ‌بری‌ها و کاشی‌کاری‌ها اشاره کرد که اطراف آن را با آیات قرآن تزیین می‌کنند؛ همچنین محراب به عنوان طرح اصلی سجاده فرش محرابی مسجد به کار می‌رود که در اطراف آن معمولا گلدسته یا ستون قرار می‌گیرد.

فرش محراب نقش کاشان

سایر طرح‌های فرش بدون محراب

به طور کلی طرح‌های محرابدار محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین طرح‌های فرش مسجدی هستند ولی 2 نوع فرش سجاده بدون محراب هم بافته می‌شود که علاقمندان مخصوص به خود را دارد: (با کلیک بر روی هر یک از موارد زیر می‌توانید طرح‌های مربوط به آن نوع سجاده فرش را مشاهده کنید)

  1. فرش غیرمحرابی تشریفاتی (حاشیه‌دار)
  2. فرش مسجد یکپارچه بدون محراب (یک تکه)

جنس نخ فرش سجاده محرابی

سجاده فرش محرابی با جنس نخ‌های گوناگون تولید می‌شود؛ با پایین‌ترین کیفیت جنس نخ مثل بی سی اف و پلی استر تا بهترین کیفیت نخ یعنی جنس اکریلیک بافته می‌شود (توجه: فرش‌های با نخ اکریلیک بالاترین قیمت فرش سجاده ای را دارند). برای آشنایی کامل با انواع جنس نخ در بافت فرش ماشینی می‌توانید بر روی دکمه‌ی زیر کلیک کنید:

نحوه‌ی خرید فرش محرابی

در صورتی که قصد خرید فرش ماشینی طرح محرابی برای مسجد و یا نمازخانه‌ی خود دارید، به 2 صورت می‌توانید سفارشتان را مستقیما از شرکت سجاده‌باف سبحان ثبت کنید:

  1. خرید فرش مسجد به صورت حضوری و در محل کارخانه
  2. خرید اینترنتی فرش سجاده ای از کارخانه کاشان
Call Now Buttonتماس بگیرید